#3 “Ik ga uit van zelfsturing, dus ze moeten het zelf doen”

Dit heb ik meerdere leidinggevenden horen zeggen. Ze geloven dat medewerkers zichzelf moeten sturen en als logische gevolgtrekking dat de leidinggevende dus zelf achterover kan leunen. Een misplaatste gedachte als je het mij vraagt. Als je wilt dat medewerkers zelfstandig zijn, het werk zien liggen wat er gedaan moet worden en eigen beslissingen kunnen nemen, betekent dat niet dat je geen sturing hoeft te geven! Je moet juist wel sturing geven. Het vraagt alleen om een andere manier van sturen. Een andere manier van leidinggeven. In plaats van dat je het werk verdeelt en de medewerker vertelt hoe te werken, stel je vragen. Niet om te controleren, maar om je medewerker te kunnen begeleiden naar dat gewenste resultaat. Je benoemt het resultaat wat je eerder hebt afgesproken en vraagt naar de voortgang. Loopt alles volgens planning? Wat gaat goed? Zijn er tussentijdse successen te delen? Welke obstakels zijn er? Op welke manier kan de medewerker gefaciliteerd worden om het resultaat te behalen? Is het gestelde doel nog steeds realistisch? Zijn er ontwikkelingen die relevant zijn voor het afgesproken resultaat? Etc. etc. Dit betekent dus wel degelijk een actieve rol voor de leidinggevende, zonder dat je de verantwoordelijkheid van de medewerker overneemt.

Dit is één van de zeven misvattingen bij het sturen op resultaatafspraken. Zie ook de andere misvattingen.

 

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op email

Schrijf je nu in!

Workshop Kansen zien en benutten

Breng jouw idee tot leven! Heb jij een idee of een droom voor jezelf, voor jouw organisatie of voor de samenleving? Maar is het er nog niet van gekomen om het uit te voeren? Lees dan gauw verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben een cookiemonster!

Ik word altijd blij van een cookie bij mijn cappuccino. Ik ben een ware cookiemonster! Jij krijgt ook cookies, bij het bezoeken van deze website. Niet voor de leuk, maar omdat het nodig is. Wil je graag je voorkeur opgeven van welke cookies je houdt? Klik op dan op de button. Mooie dag!

Privacyverklaring

join our energy!

Schrijf je in voor onze nieuwtjes

Talk To Us & We’ll Talk To You!