De nalatenschap van mijn vader - WSSLWRK!NG

Gisteren was een speciale dag. We tekenden voor de nalatenschap van mijn vader. Bijna 3 jaar geleden overleed hij onverwachts aan een hartstilstand. Nu hebben we ook duidelijkheid over wat hij ‘na laat’.

Met zo’n nalatenschap kijk je dan naar bezittingen, vermogen, schulden etc. Het is taaie kost met verdeelsleutels en belastingvoorwaarden etc. Het is fijn dat het nu duidelijk is en geregeld voor de toekomst.

Herinneringen
Maar mijn vader laat natuurlijk veel meer na. Dingen die veel waardevoller zijn dat wat er op zijn rekening stond. Als ik terugdenk aan de 32 jaar dat we in elkaars leven waren, dan poppen er ook veel mooie herinneringen op. De dingen die we hebben beleefd. Zo denk ik aan de vakanties op de camping in Zuid-Frankrijk, aan het huppelen in de stad als we samen gingen shoppen en dat ik met mijn broer hem aan het einde van de straat stond op te wachten als hij terug kwam uit zijn werk. Waardevolle herinneringen.

Wijze lessen
En ik denk ook terug aan de wijze lessen die hij me heeft meegegeven. Zo leerde hij me dat ik als 15-jarig meisje niet de problemen van een volwassene hoefde op te lossen, dat ik ook nog kind/puber mocht zijn. Hij leerde me over relaties dat partners met elkaar meegroeien in fases. Dat de rol die je ten opzichte van elkaar hebt dus ook in de loop der jaren verandert. Zeker als je jong bij elkaar bent, zoals bij mij het geval was. Hij leerde me ook om 3 keer mijn maandsalaris op mijn rekening te hebben voor incidentele gebeurtenissen. Ik denk zeker dat daardoor, naast de hypotheek op ons huis, wij geen schulden hebben.

Wat is de waarheid?
Naast die waardevolle herinneringen en wijze lessen heb ik ook last gehad van het ‘verhaal’ wat mijn vader mij heeft meegegeven. Iedereen krijgt van zijn ouders een verhaal mee in zijn opvoeding. Als je kind bent, dan is dat de waarheid. Naarmate je ouder wordt ga je je afvragen of dat alles wat je geleerd hebt in jouw ogen wel echt ‘waar’ is. Je gaat een eigen waarheid creëren. Dat betekent soms wel dat je overtuigingen uit je opvoeding moet doorbreken. Niet altijd gemakkelijk. Daarnaast kun je het gevoel hebben dat wat je ouders je geleerd hebben er ineens niet meer toe doet. Dat is natuurlijk niet zo. Het heeft je gevormd en tot op bepaalde hoogte in je leven gediend. Maar je mag ook je eigen identiteit creëren, je eigen overtuigingen hebben en dus ook je eigen keuzes maken. Dat betekent dat je wel eerst bewust moet zijn van wat het verhaal van je ouders is en vervolgens wat jouw eigen verhaal is.

Mijn eigen keuzes maken
Ik bezorgde mijn vader altijd grijze haren, zei hij. Hij maakte zich altijd zorgen om zijn kleine meisje. Ik denk dat bijna alle vaders dat wel doen. In die zin heb ik het hem niet gemakkelijk gemaakt. Ik kreeg op 15-jarige leeftijd een relatie met mijn huidige man. Dat vond mijn vader nogal lastig. Ik besloot met een Atheneum diploma een MBO opleiding te gaan doen. Ook lastig voor hem. Ik ging bij de politie. Ja je kunt je voorstellen dat hij behoorlijk grijs werd. Ik ging mijn motorrijbewijs halen en ook nog eens een ‘snelle’ motor kopen. Ik ging in mijn eentje backpacken in Azië etc etc.

Maar de belangrijkste beslissing was in 2014. Het was heel duidelijk dat ik het geloof van mijn vader wilde doorbreken. Dat ik er anders over dacht. Ik volgde een workshop van de Amerikaan Rick Jarow, ‘create the work you love’. We deden verschillende meditaties, waaronder eentje waarbij we onze eigen definitie van succes gingen verwoorden. Het werd me duidelijk dat mijn vader geloofde dat succesvol zijn is, als je stappen zet in je carrière en dat die stap dan zorgt voor meer salaris, meer verantwoordelijkheid of meer aanzien op de maatschappelijke ladder. Zelf definieerde ik die dag succesvol zijn als zorgen dat je iets doet wat bij je past en dat je daar ontzettend blij van wordt, ongeacht wat iemand anders daar van vindt.

Dát was het moment dat ik besloot dat ik mijn eigen bedrijf wilde gaan starten.
Dat was het moment dat ik besloot dat ik niet nog meer geld hoefde te verdienen om succesvol te zijn.
Dat was het moment dat ik besloot dat ik niet hogerop hoefde om succesvol te zijn.
Dat was het moment dat ik besloot dat ik op zoek wilde gaan naar mijn kwaliteiten en mijn eigen kernwaarden.

Mijn eigen bedrijf kwam er. Op mijn eigen wijze. Ik zei mijn baan op, voordat ik iets nieuws had. Wederom lastig voor mijn vader. Volgens hem ‘doe je geen oude schoenen weg, voor dat je nieuwe hebt.’ Voor mij werkte dat juist wel.

Groeitraject
Het heeft een paar jaar geduurd, voordat ik volledig voor mijn eigen identiteit, waarden en overtuigingen durfde te gaan staan. Ik heb echt meerdere momenten bewust oude overtuigingen over boord moeten gooien om verder te kunnen groeien als persoon.

Ik weet dat mijn vader retetrots op me is, ook al doe ik het op mijn manier. Ik ben mijn pa dankbaar voor dat wat hij me heeft meegegeven. Ik ben hem ook dankbaar dat hij me toch de ruimte heeft gegeven om mij als eigen persoon te ontwikkelen.

Ik gun iedereen zo’n groeitraject als wat ik heb doorgemaakt. Dat is ook de reden dat elementen zoals hierboven beschreven helemaal zijn geïntegreerd in het persoonlijk groeitraject Zelfleiderschap.

Tijdens de workshops in dit persoonlijke groeitraject ga je jezelf beter leren kennen, je gaat je ‘eigen verhaal’ creëren, je gaat overtuigingen doorbreken die jou nu remmen in je groei, je gaat helder krijgen wat succes, liefde en geld voor jou betekenen.

Ik weet zeker dat dit groeitraject van waarde is voor de rest van je leven. Als je volledig voor dit traject durft te gaan, krijg je er de rest van je leven voor terug. 😉

Wil je weten of dit groeitraject Zelfleiderschap iets voor jou is? Stuur me een berichtje voor een kennismakingsgesprek. Dat kan via een reply op deze email of via de pagina van het groeitraject.

Met liefdevolle herinnering aan mijn vader.

Liefs,
Jennifer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WSSLWRK!NG draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders