Twijfel je of leiderschap jou wel past? - WSSLWRK!NG

Misschien twijfel je soms wel eens of leiderschap iets voor je is. Je hebt al een leidende rol, maar het loopt niet altijd even smooth. Het kost meer energie dan dat het je oplevert. Of je zit (nog) niet in die leidende rol en iets in jou verlangt daar naar, maar twijfelt.

De twijfel of dat je geschikt bent als leider kan twee dingen betekenen:

  1. Ik val gelijk met de deur in huis. Je bent inderdaad niet geschikt. Het feit dat je jezelf deze vraag stelt geeft impliciet al antwoord op de vraag. Met andere woorden: diep van binnen weet je dat leiderschap niet jouw pad is, maar er zijn allerlei stemmetjes in je hoofd die zeggen dat je ’t toch moet doen of nog even moet doorzetten. Die stemmetjes, dat is je ego. Je ego die je wilt beschermen voor allerlei negatieve emoties. Emoties die zouden kunnen ontstaan zodra je accepteert dat leiderschap niets voor je is zijn teleurstelling, het gevoel te hebben gefaald, het gevoel er niet toe te doen, het gevoel minder te zijn dan anderen, het gevoel dat je voor niks zo hard hebt gewerkt. Of boosheid, omdat je ‘meer’ wilt maar het niet lukt. Of dat anderen jou ervan hadden overtuigd dat je op dit punt gelukkig zou zijn, maar dat ben je niet. Of onrust omdat je een periode van het ‘niet weten’ in gaat als je dit pad los laat.

Zo zie je maar wat een hoop stemmetjes en gevoelens er in jou zouden kunnen zijn, die jou weg houden van iets wat je eigenlijk al ‘weet’. En dan bedoel ik ‘innerlijk weten’, dus niet met je hoofd, maar de wijsheid van je hart.

Kun jij goed verbinden met wie je werkelijk bent? Voel jij je hart spreken? Weet je hoe intuïtie aanvoelt? Dat weet je ook het antwoord of je geschikt bent als leider. Vind je dat nog lastig, lees dan even verder. 

  1. De andere reden waarom je twijfelt over leiderschap is juist dat je ontzettend geschikt bent voor deze rol, maar je bent jezelf ergens in het proces er naartoe kwijt geraakt. Je weet niet meer wie je bent, wat je kunt en waar je voor staat. Je hebt geen houvast meer die jou koers geeft in je leidende rol. Mogelijk ben je teveel voor anderen gaan leven, in plaats voor jezelf. Je hebt je laten leiden door de wensen en verwachtingen van je omgeving. Je bent meer gefocust geweest op prestaties en de toekomst, dan op voldoening en het heden. Jouw uitdaging zit hem in het opnieuw verbinden met jezelf. De vraag die je wellicht lange tijd hebt overgeslagen is: ‘Wat wil ik nu eigenlijk?’ en ‘Wie ben ik en wie wil ik zijn’. Deze vragen stel je niet één keer in je leven en dan is het klaar. Deze vragen zijn steeds nodig om verbinding te houden met jouw behoeften en werkelijke verlangens. Zodat je er ook naar kunt handelen.

In beide gevallen is het dus noodzaak dat je te rade gaat bij jezelf. Dat je verbindt met jouw innerlijke wereld. Verbinden met jouw innerlijke wereld kan op talloze verschillende manieren. Eén van die manieren is het helder hebben van jouw kernwaarden en het afstemmen daarop. Heb jij jouw waarden helder? Bekijk hier een korte video waarom dat waardevol is.

Wil je even sparren over jouw twijfel over leiderschap of wil je verdiepen in jouw persoonlijke groei? Plan dan een (gratis) 15 minuten gesprek in mijn agenda. Ik kijk mee met jouw vraagstuk zodat jouw volgende stap helder wordt.

Mooie dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WSSLWRK!NG draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders